Programma's

3. Economie

Economische zaken, recreatie en toerisme
Economie en werkgelegenheid
Wij zetten in op een dynamische economie met voldoende gedifferentieerde werkgelegenheid voor onze eigen inwoners en een goed ondernemersklimaat. Samen met de ondernemers en relevante partijen uit het maatschappelijk veld werken wij aan een nieuw Sociaal-economisch beleid voor De Fryske Marren.

Landbouw
In De Fryske Marren is de sector landbouw een belangrijke economische pijler. Daarbij is de landbouw de grootste ‘stoffeerder’ in het buitengebied. Hierbij ligt het accent op de melkveehouderij. Daarnaast komen in beperkte mate tuinbouw, akkerbouw en intensieve veehouderij voor. Voor het behouden van een economisch draagvlak is instandhouding van de melkveehouderij in het buitengebied van groot belang. De agrarische sector moet de ruimte krijgen voor verdere transformatie, verduurzaming en innovatie.

Recreatie en toerisme
De Fryske Marren heeft de recreant en toerist voor wat betreft cultuur, natuur, water en landschap veel te bieden. Wij zijn een actieve en recreatieve gemeente. De recreanten en toeristen moeten nog meer het jaar rond hun weg vinden in de regio. Er is ruimte voor nieuwe initiatieven die het assortiment vergroten en passen bij de landschappelijke kwaliteiten van de gemeente.

Bedrijventerreinen
Wij zetten aan de hand van pilots in Fryslân in op het toekomstbestendig maken van de bestaande bedrijventerreinen. De focus ligt hierbij in eerste instantie op klimaatadaptatie en verduurzaming. Wij gaan in samenspraak met de regio en de provincie het bestaande aanbod aan bedrijventerreinen en de toekomstige vraag naar bedrijfsgrond herijken en onderzoeken daarbij de mogelijkheden voor uitbreiding van bedrijventerreinen voor lokale en regionale bedrijven bij Joure en Lemmer. Voor bestaande bedrijven bij kleine(re) kernen gaan wij voor maatwerkoplossingen.

Midden- en kleinbedrijf (mkb)
Het mkb, waaronder recreatie & toerisme en de detailhandel, vormt de kern van onze economische kracht en potentie en geeft onze economie als geheel een robuuste en veerkrachtige samenstelling. Dynamiek, enthousiasme, durf en groei zijn voor ons belangrijke begrippen die samenkomen in onze aanpak en het perspectief dat we graag aan al onze partners willen bieden.

Lelylijn
Samen met buurgemeenten, de provincie Fryslân en andere betrokken instanties blijven wij zoeken naar verbetering van de verbindingen met de Randstad. We richten ons op een integrale visie op de consequenties van een Lelylijn uitmondend in doelen en een strategie.

Bedrijvencontacten
De contacten met het bedrijfsleven geven wij op structurele wijze vorm, onder andere door het inzetten op duurzame overlegvormen met ondernemers. Onze bedrijfscontactfunctionarissen vervullen een makel- en schakelfunctie tussen gemeente en ondernemers, ondernemers onderling en ondernemers en andere maatschappelijke partijen. De focus ligt hierbij op het behouden van en de groei van bestaande werkgelegenheid, met aanvullend aandacht voor het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Hierbij ligt nadrukkelijk een link met onze verantwoordelijkheid op het gebied van werk en Inkomen. Op deze wijze streven wij naar een positief ondernemersklimaat, stevige verbindingen tussen belanghebbende partijen en een oplossingsgerichte aanpak in overleggen met ondernemers.

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 11:00:20 met de export van 11/15/2021 07:32:17