Inkoop is een middel om een bijdrage te leveren aan het behalen van de vele doelstellingen van de gemeente – veel van onze dienstverlening wordt gezamenlijk met leveranciers, waarmee we een inkooprelatie onderhouden, tot stand gebracht.
Kaderstellende beleidsnota’s:
- Coalitieakkoord 2019-2022;
- Werkprogramma college van B&W 2019-2022;
- Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2016.
De thema’s Mensen, Werk en Omgeving in het Coalitieakkoord 2019-2022 bevatten uitgangspunten die verregaande impact hebben op de inkoop(functie). Met als voorbeelden: Werk en inkomen (Social Return/MVI), Werk (de duurzaamheidsvisie, het Midden en Kleinbedrijf stimuleren).
In het inkoop- en aanbestedingsbeleid van De Fryske Marren staan de uitgangspunten die de gemeente wil bereiken met inkoop:
- Doelmatigheid; oog voor goede prijs-/kwaliteitsverhouding;
- Rechtmatigheid; het volgen van de wet- en regelgeving;
- Oog voor lokale/regionale economie en mkb binnen de mogelijkheden van de wet- en regelgeving;
- Maatschappelijk verantwoord inkopen (oog voor milieuaspecten/duurzaamheid, Social Return);
- Innovatie - de gemeente moedigt innovatiegericht aanbesteden aan.
In 2019 heeft het college besloten het ambitiedocument circulair inkopen van de vereniging Circulair Friesland te ondertekenen. De ambities die worden genoemd in de samenwerkingsagenda “Fryslan koopt circulair in 2021-2035”zijn:
- In 2025 is 25% van de inkopen van Friese overheden circulair.
- In 2030 is 75% van de inkopen van Friese overheden circulair.
- In 2035 is 100% van de inkopen van Friese overheden circulair.
- Jaarlijks ontwikkelen we tenminste 1 Fries icoonproject circulair inkopen.
- In 2025 hebben Friese overheden tenminste één gezamenlijk circulair inkooptraject gerealiseerd.
In 2020 is vastgesteld dat per 1 januari 2021 bij meervoudig onderhandse aanbestedingen voor werken (bij RAW-bestekken) alleen leveranciers worden uitgenodigd die trede 5 zijn gecertificeerd op CO2-Prestatieladder.
Wat willen wij bereiken
Bovenstaande uitgangspunten willen we door middel van inkoopprocedures en aanbestedingen bereiken. We willen dit organisatie breed blijvend verankeren. We willen de kwaliteit borgen van onze inkoop, inkopers moeten goed op de hoogte zijn van doelen in het beleid en de geldende wet- en regelgeving.
Wat willen we ervoor doen
We gaan, vanuit de centrale inkoopcoördinatie, net zoals voorgaande jaren, de inkoopkalender onderhouden, informatiebijeenkomsten organiseren en onze inkoop formats actualiseren. Uiteraard blijft er aandacht voor het voldoen aan de rechtmatigheid en de aandachtspunten welke voortkomen uit de accountantscontrole.
Trends en ontwikkelingen
De complexiteit van inkoop en aanbestedingen neemt toe – er moeten steeds meer – geconcretiseerde - doelstellingen met inkoop worden behaald, met daarnaast de doelmatigheid en rechtmatigheid als blijvend aandachtsgebied. We zien met name dat het voldoen aan de wet- en regelgeving – rechtmatigheid – een grote zorg is – en veel aandacht vergt. Tevens ligt de nadruk de komende jaren op duurzaamheid en circulariteit.
Multidisciplinaire en integrale onderwerpen, zoals de Social Return paragraaf, maar met name duurzaamheid, moeten binnen de organisatie centraal gecoördineerd worden vanuit programma duurzaamheid.
De wet- en regelgeving (de Aanbestedingswet) draagt eraan bij dat er bij inkoop en aanbesteden sprake is van een verregaande juridisering. We zien dat het voldoen aan de wet- en regelgeving – rechtmatigheid – een grote opgave is – en veel aandacht vergt. Binnen de huidige wijze van organisatie van de inkoopfunctie (decentrale verantwoordelijkheid/inkopers en een centrale coördinatie) is en blijft dit een lastige opgave. Het is van belang om te blijven investeren in vaardigheden en het vergaren van kennis van de materie en wet- en regelgeving.